söndag, januari 24, 2010

Råttan i vinterpizzan

Kom ihåg var i hörde det först. Inte hos mig. Men här hos: Memoarerna

Edit:

mer info: SMHI

Länk till artikeln

5 kommentarer:

Isidor sa...

Jag är lite nyfiken på hur de mätt och kommit fram till det här.

Jag tror de har fel, men det är ju bara empiriskt.

Hur mäter man hur mycket folk fryser? Dessutom är det ett välkänt faktum att fukt leder värme bättre än luft. Varför har man vatten i på bastuaggregatet?

Och de har aldrig rätt när de gissar väder heller!

Söderbergs Take sa...

Nja, var inte så skeptisk nu. Läs gärna Memoarernas inlägg som jag länkar till. Där tycker jag att han förklarar ganska bra.

Fast jag kom just på en sak...

Luften kan visserligen bara bära en viss mängd vatten vid varje given temperatur, det gäller samma överallt i hela världen (om man struntar i lufttryck och sånt för tillfället). Men däremot så är det ju inte säkert att luften vid varje tillfälle är helt mättad...det vill säga: vid t.ex -5C i Malmö kan luftfuktigheten vara högre än vid -10C i Pajala. Eftersom luften i Pajala inte innehåller den maximala luftfuktighet den teoretiskt sett skulle kunna bära. Tänkte inte på det.

fast nu läste jag på smhi:s websida att skillnaden tydligen är marginell. kollar vidare och återkommer

Smuckers sa...

Man kan ju tyckat att -1 och fuktigt känns kallare än -10 och torrt. Det har jag inga problem med. Det är en smaksak.

Men att säga att -20 känns varmare i Pajala än i Malmö eftersom det är torrare luft i Pajala har jag problem med. Just för att det inte är torrare i Pajala i -20 grader. Det är i stort sett lika torrt i Malmö som i Pajala vid -20.

Söderbergs Take sa...

återkommer

Söderbergs Take sa...

Ok, så här tänker jag:
Det är nog det första som folk egentligen menar oftast i den här härvan. Tror du inte det?

Vad det gäller ditt andra resonemang så menar jag bara att det kan ju vara -20 utan att luften är mättad med fukt. Man kan alltså tänka sig att det vid t.ex. vid kusten eller vid ett hastigt väderomslag (läs Malmö) så kan det bli -20 med maximal luftfuktighet (kanske i en övergång till och med över??) medan det någon annanstans som ofta har längre perioder med kyla och kanske ligger inne i landet (Kiruna) kan vara -20 fast utan maximal luftfuktighet. Då skulle man ju kunna uppleva -20 som kallare i Malmö än i Kiruna. Nu visade ju SMHI:s site att skillnaden iofs antagligen blir marginell, men ändå...